Новини

У попільну середу в Римо-католицькій церкві розпочався Великий піст – час приготування до Воскресіння Христового, одного з найбільших християнських свят.

У парафії Святого Йоана Непомука в Дубні 26 лютого відбулася урочиста служба Божа з обрядом посипання голів попелом, яку відправив отець Гжегож Оважани.

Під час меси він звернувся до парафіян: «Хочу побажати прихожанам та всім людям, які розпочинають сьогодні Великий піст, щоб цей період був часом навернення та особливої молитви. В цей період потрібно роздумувати над тими великими подіями та випробуваннями, які були в житті Ісуса Христа, над Його стражданнями та Його смертю на хресті. Нехай же протягом Великого посту ми будемо жертвувати більше свого часу на роздуми про події хресної дороги та Страстей Господніх, щоб якнайкраще приготуватися до великої тайни Воскресіння Ісуса Христа. Добре використаємо цей час. Нехай, як каже нам Євангелія, «чоловік житиме не самим хлібом, а кожним словом, що виходить з уст Божих».

post Dubno 01

post Dubno 02

При посипанні голів попелом у кожному католицькому храмі звучать слова: «Навертайтеся і віруйте в Євангеліє» або «Пам’ятай, що ти є порохом і в порох повернешся». Переживати цей надзвичайний час вірянам допомагають великопісні постанови. Що означає цей період для католиків?

«Найперше – це молитва. В людському житті добро і зло завжди ходять поруч. У кожного своє випробування. У когось це алкоголізм, наркоманія чи азартні ігри. Я молюсь і прошу Бога за навернення саме цих людей, щоб Господь змилувався над ними, щоб вони повернулися обличчям до Бога», – сказала Марія Божко, голова Товариства польської культури в Дубні.

«Для мене піст – це передусім переоцінка своїх дій, думок і вчинків. Я старатимуся не допускати помилок, які робив до цього часу, очистити не лише своє тіло, а й душу», – розповів парафіянин Анатолій Качалкін.

84-річна парафіянка Ірена Вержбицька зазначила: «Час великого посту – це молитва та самовдосконалення. Час летить дуже швидко. З кожним місяцем, днем мені все важче дається дорога до костелу. В минулому році я не пропустила жодної хресної дороги, лише один раз пропустила Гіркі жалі (традиційний католицький молебень до Страстей Господніх, – ред.). Важко мені, та я буду старатися раніше лягати спати, щоб відпочити, проситиму Бога, щоб Він дав мені силу. В цьому житті головне нікому не робити зла, старатися бути добрішою, милосерднішою. До мене часто приходять люди просто поділитися своєю бідою, горем, виплакатися. Буду просити в Господа сили, щоб вислухати та втішити тих, хто потребує співчуття…»

 «Ісус Христос стільки зробив для мене, а що я роблю для Нього та для ближніх своїх? Великий піст – це очищення не лише тіла, а й душі. Це роздуми над моїм ставленням до людей, над тим, що я маю змінити у своєму житті. На цей період я обов’язково приймаю для себе постанову, покуту, стараюся в чомусь себе обмежити та ще більше задуматися над своїм життям, щоб очиститися», – відповіла Світлана Діденко.

post Dubno 00

Текст і фото: Яна КЛИМЧУК

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

ДУШПАСТИРСЬКІ ВІДВІДИНИ В ДУБНІ

РІЗДВЯНИЙ ВЕРТЕП У ДУБНІ

FB

Бібліотека ВМ

 

Jency wrzesnia 1939 foto 240 2

 

dzien

Інформація

logoGranica

 

 

 

 

FreeCurrencyRates.com

 

 Курс валют

Партнери

 

LOGO MonitorInfo mini

 

PastedGraphic-1 

 

 

cz

 

 

Реклама

po polsku po polsce

 

 

SC Corporate Services Sp 1